În plus, este neclar cât timp pielea băiatului va rămâne sănătoasă, ceea ce înseamnă că va trebui să treacă prin examene suplimentare pe măsură ce îmbătrânește. Chiar și așa, succesul lui De Luca poate deschide calea pentru alții, să analizeze și să creeze tratamente similare.
Medicii au reconstruit piele cu celule modificate genetic
Epidermoliza buloasa (EB) este o afecțiune rară în care pielea este caracterizate prin erupții veziculare. O echipă condusă de Michele De Luca, cercetător în celule stem, a tratat un băiat cu EB, folosind modularea genei pentru a crea celule noi ale pielii.
Există în lume o boală genetică rară care face ca pielea să devină foarte fragilă, până la punctul în care se va rupe ușor de la acțiuni minore, cum ar fi zgârierea sau frecare. Această boală poate afecta mai puțin de un milion de oameni din lume.
Un băiat de șapte ani a fost internat într-un spital din Germania în 2015, pentru că a pierdut aproape 80% din pielea de pe corpul său din cauza acestei afecțiuni. După ce remediile tradiționale au eșuat, părinții băiatului s-au îndreptat spre reconstruirea pielii sale, bucată cu bucată. De Luca și echipa ei au dezvoltat o tehnică pentru a trata EB, care implică așezarea grefelor cutanate modificate genetic la nivelul dermei, stratul interior al țesutului care formează pielea, epiderma fiind stratul exterior.
De Luca și echipa sa au luat celulele din procentul de 20% de piele sănătoasă, cât i-a mai rămas băiatului, și le-a folosit pentru a crea culturi de proteine sănătoase. Aceste culturi au fost apoi utilizate pentru a face grefele epidermice, care au fost folosite pentru a înlocui pielea pierdută. În studiul echipei, publicat în Nature, ei au dezvăluit că băiatul a fost eliberat din spital în februarie 2016. În noiembrie, 21 luni după a treia și ultima intervenție chirurgicală, a fost examinat din nou, dezvăluind că a făcut o recuperare completă și acum avea piele mai sănătoasă.
Epidermul lui este în prezent stabil și robust, fără mâncărimi și tratament. Cu toate acestea, echipa spune că metoda lor nu poate fi folosită oricând și pe oricine, mai ales pentru pacienții care suferă de forme mai mici de EB. Băiatul de șapte ani a fost un caz extrem.